Winter werkzaamheden

Voor velen verzorgen we tijdens de maanden buiten het vaarseizoen vele diverse winter werkzaamheden. Van compleet “ontzorgen" tot het verrichten van een enkele gespecialiseerde dienst, er is van alles mogelijk.
Neem vooral tijdig contact met ons op via email, telefoon of vul ons offerte aanvraag formulier in.

Winter werkzaamheden

Aftuigen

Zeilen, huiken en buiskappen zijn gevoelig voor vocht en vorst. Maar ook de invloed van UV, wind- en evt sneeuw belasting, hebben een negatief effect op de levensduur. Door deze droog op te slaan in de winter, blijven ze zowel langer mooi als heel.
Wij kunnen de boot voor u aftuigen en de zeilen aan boord opslaan. Maar ook kunnen ze wegbrengen naar de zeilmaker voor opslag, evt. reparaties en/of reiniging. Een controle tijdens de winter, maakt dat je in het voorjaar meteen weer kan genieten en geen last hebt van de grote drukte bij de zeilmakers.

Vorstvrij maken

Zo ongeveer het meest belangrijke element van het winterklaar maken! We legen het hele drinkwatersysteem incl. leidingen, pompen, kranen en buitendouche. De boiler wordt afgetapt en leeg gezogen todat er enkel lucht achterblijft. We voegen géén antivries aan het drinkwatersysteem toe, dat heeft veelal enkel negatieve bij-effecten.
De boordtoiletten worden voorzien van speciale toilet-antivries die de interne rubbers beschermt. Alle huidafsluiters worden waar mogelijk en nodig doorgeblazen met lucht en anders voorzien van antivries.

Motorbeurt

Om van vele zorgeloze vaaruren te kunnen genieten is goed motoronderhoud belangrijk. Zo is de levensduur van een impellor bijvoorbeeld beperkt en vervang je deze best eens per jaar. Ook als je maar weinig motoruren draait! 

Bij een standaard motorbeurt vervangen we niet alleen de olie, filters en impellor, maar checken we ook de aandrijfriem en vervangen we die indien nodig. Tenslotte onderwerpen we de gehele motor en alles in het motorruim aan een grondige uitwendige visuele inspectie. Mochten we evt. bijzonderheden constateren, dan melden we die natuurlijk!

Kachel onderhoud

Ook de dieselkachels aan boord hebben af en toe wat aandacht nodig. Doordat ze vaak heel onregelmatig gebruikt worden, vallen storingen vaak pas op als het te laat is. Laat dus tijdig het systeem nakijken zodat je ook straks in het frisse voorjaar heerlijk gebruik kunt maken van je schip en kan rekenen op behaaglijke warmte!

Winterstalling

Mits goed beschermd kunnen boten prima in het water overwinteren. Veel eigenaren vinden het echter een prettig idee om de boot op de kant te laten overwinteren. Het maakt dat je eventueel de nodige klussen aan het onderwaterschip kan (laten) doen, maar maakt ook dat je gedurende de winter niet naar je schip hoeft om te kijken, ongeacht de weersvoorspellingen. Stallingsplaatsen zijn echter beperkt dus wil je deze winter nog op de kant, vraag dan snel jouw plekje aan.

Afmeren

Blijft je schip in het water? Zorg dan dat je het deugdelijk afmeert!
Kies bij voorkeur voor dikkere landvasten, bescherm ze op de plekken die schuren én zorg natuurlijk voor voldoende springen om de boot voldoende vrij te houden van de steiger.

Maak ook zeker gebruik van de ringen op de glijdstangen van de palen zodat het schip vrij mee kan bewegen met het water. Zeker in de winter kunnen er dagelijks zeer flinke verschillen in de waterstanden zijn!
Indien gewenst kunnen we dit natuurlijk ook voor je verzorgen, zo hoef je hier niet zelf meer voor naar de haven te komen.

TIP!

We kennen ze allemaal wel, die blauwe houders met die zakjes poeder die zo fijn het vocht uit de lucht halen en zorgen voor een droger klimaat in de boot.
Veel mensen weten echter niet dat het “water” dat deze vochtvreter produceert nogal “agressief” is en lelijke vlekken kan achterlaten in bijv. je spoelbak of bekleding. Gebruik je dus een dergelijke vochtvreter, zet deze dan in een bak, emmer of teil én zo laag mogelijk zodat ze niet kunnen omvallen.

Klaar voor het nieuwe seizoen?

Met de start van het nieuwe seizoen wil je natuurlijk dat de boot er weer strak bij ligt. Na een lange winter, in het water of op de kant, is er weer meer dan genoeg te doen om je boot helemaal tip top in orde te maken voor een mooi nieuw vaarseizoen!
Wil je kort op de kant, bijvoorbeeld om even aan de boot te klussen, dan kan dat natuurlijk. Je bent volledig vrij om zelf aan de boot te klussen, maar we kunnen je hierbij ook helemaal ontzorgen.
Plan dit echter wel bijtijds, we kunnen maar zoveel schepen op 1 april vaarklaar hebben!

Romp wassen

De gele aanslag die je vaak op rompen ziet wordt veroorzaakt door kalk en vuil. Dit is hardnekkig en vaak lastig te verwijderen. Wij gebruiken een professioneel product waarmee de meeste aanslag zo verdwenen is. Daarna moet de romp wel weer van een degelijke laag UV beschermende wax voorzien worden.

Romp polijsten

Is de romp dof, of hebben de stootwillen enkele doffe plekken gemaakt, dan is polijsten dé oplossing. De romp wordt gladder, gaat weer glanzen en de boot ziet er weer uit als nieuw! Polijsten wordt altijd gevolgd door waxen om de poriën van de romp weer netjes te beschermen.

Romp waxen

Wax is een product dat beschermt tegen vuil en UV. Het moet worden aangebracht op een schone romp en houdt de romp langer in goede conditie en zorgt er voor dat vuil minder snel hecht. Als extra voordeeltje brengt het vaak ook weer wat glans terug.

Antifoulen

Als de boot de kant op gaat, wordt het onderwaterschip meteen met hogedruk af gespoten. Daarna is het zaak deze weer te voorzien van een goede laag nieuwe antifouling. Wij werken al jaren naar volle tevredenheid met het merk SeaJet. Een zeer effectieve en ook nog eens voordelige antifouling. Vaak hoeven oude lagen antifouling hiervoor niet verwijderd te worden.

Natuurlijk kunnen we ook andere merken gebruiken, deze bestellen we dan gewoon naar wens.

Naar en van de werf

Is je tijd (of “vaarzin” in deze koude perioden) té schaars?
Onze professionele schippers brengen met alle plezier je boot naar of terug van de winterstalling.

Onze schippers zijn niet alleen ervaren, maar gaan natuurlijk ook zeer zorgvuldig met je boot om en zorgen dat deze weer keurig netjes op het eigen plaatsje terug wordt afgemeerd.

Dek wassen

Ongeacht of je schip in het water of op de wal de winter heeft doorgebracht, het weer heeft haar sporen achtergelaten!

Menig dek is grauw en groen, ligt vol met viezigheid en kan een grondige poetsbeurt gebruiken. Ook hierin kunnen we ondersteunen.
Vraag ons om een offerte zodat je straks weer op een keurig schoon schip aan de slag kan.

Dek polijsten / waxen

Is een schip al iets ouder, dan kan het ook zeker de moeite waard zijn om het dek in de wax te zetten, of zelfs een keer in zijn geheel te polijsten.

Een pittig klusje, want in tegenstelling tot de romp zit er vrijwel geen rechte lijn op dek en opbouw en maakt het een arbeidsintensief klusje.
Met onze lange ervaring en professionele materialen kunnen we ook dit voor je overnemen en ziet je schip er weer uit om door een ringetje te halen.

Optuigen / vaarklaar maken

Zit je erg krap in je tijd, of is het allemaal wat “roestig" hoe de boot ook al weer in elkaar zit na die lange wintermaanden? Ook hier kunnen we je met alle plezier helpen.

We tuigen je schip voor je en/of maken het verder technisch helemaal vaarklaar. We zorgen dat de watertank weer gevuld is, alle kranen etc. in de juiste stand staan en de toiletten weer gebruiksklaar. Alles zodat je bij je eerste vaartocht zó kan losgooien en uitvaren!

Optuigen / vaarklaar maken

Zit je erg krap in je tijd, of is het allemaal wat “roestig" hoe de boot ook al weer in elkaar zit na die lange wintermaanden? Ook hier kunnen we je met alle plezier helpen.

We tuigen je schip voor je en/of maken het verder technisch helemaal vaarklaar. We zorgen dat de watertank weer gevuld is, alle kranen etc. in de juiste stand staan en de toiletten weer gebruiksklaar. Alles zodat je bij je eerste vaartocht zó kan losgooien en uitvaren!